Idag kom det fram att Ungern inte längre vill ställa upp i Eurovision Song Contest 2020. Anledningen? Tävlingen är för HBTQ-vänlig, vilket tydligen inte faller premiärministern Viktor Orbán och hans kompanjoner i smaken.

“För HBTQ-vänliga”

Medan andra länder blir allt mer jämställda med tiden, tar Ungern och vrider tillbaka klockan några decennium. Under gårdagen kom det ut att de ställer in sin medverkan i Eurovision Song Contest 2020. Anledningen bakom beslutet var ingenting de skyltade med, men det tog inte lång tid innan det blev officiellt. Ungerns högerpopulistiska premiärminister Viktor Orbán och gänget, anser att tävlingen blivit för positivt inställd till HBTQ-rörelsen. Viktors talesperson Zoltán Kovács bekräftar detta på sin Twitter, där han på ett nedvärderande sätt trycker ned på tävlingens öppna människosyn.

Självfallet har detta gjort folk upprörda, Åsa Lindgren som är Sveriges jämställdhetsminister ryter ifrån på sociala medier. Hon skriver att Ungern skämmer ut sig och att det låter som en parodi fast det är verklighet. Kommentarsflödet svämmar över av personer som håller med, och med största sannolikhet kommer flera att reagera likadant. Det återstår att se om Ungern kommer att försvara sig kring detta.