Idag finns det ett stort utbud av spel, både som man kan spela i fysiska butiker, men även på nätet, där man idag kan hitta 100 tals bettingsidor som erbjuder olika former av onlinespel. Här kan man spela alla möjliga typer av spel som bland annat oddsspel, casino, poker, bingo, lotto och olika skraplotter. Många av dessa spel är så kallade snabba spel, bland annat spelautomater och skraplotter, där man gör sin insats och direkt får besked om man vunnit, vilket gör att man inte riktigt hinner få tid att tänka efter hur man ligger till i sitt spelande innan man gör nästa insats. Det är dessa spel som främst ligger bakom att vissa personer fastnar i ett spelmissbruk som kan vara svårt att ta sig ur. Även andra typer av spel kan också vara beroendeframkallande och leda till spelmissbruk, trots att dessa spel ger spelaren möjlighet till eftertanke.

En vanlig orsak till att man spelar för mer än man har råd med är att många försöker vinna tillbaka de förluster som man haft, vilket oftast istället leder till att man riskerar att förlora ännu mer och därmed riskera en ännu större penningbrist. Att vinna pengar är också en vanlig orsak till att man spelar för mycket då man ofta spelar bort vinsten då man intalar sig själv att man snart kommer att vinna igen och fortsätter att spela. I stort sett så är alla onlinespel, med ett par undantag, rena slumpspel där endast slumpen avgör om man kommer att vinna eller inte. Dessutom så är alla spel inställda till spelsidans fördel vilket innebär att om man spelar över en längre tid så kommer man i bästa fall att få cirka 95 procent av de pengar som man spelat för tillbaka, men bara om man har turen på sin sida. Ibland kan man dock vinna en högvinst, vilket inte är alla förunnat, men då gäller det att man tar vara p sin vinst och plockar ut den så man inte spelar bort det man har vunnit.

Hur vet man om man har hamnat i ett spelmissbruk

Det finns många tecken som kan tyda på att man hamnat i ett spelmissbruk men det vanligaste är att man helt enkelt spelar för mer än man har råd att spela för vilket leder till att man får problem med sin ekonomi. Om man inte kan betala räkningarna eller om hushållskassan inte räcker till på grund av att man spelar så måste man göra något åt detta innan det leder till allvarliga problem i framtiden, vilket dessutom kan vara extra besvärligt om man även har familj.

Andra vanliga tecken på att man kan ha ett spelmissbruk är följande…

  • Man lånar eller förskingrar pengar för att kunna spela
  • Man får problem med sitt arbete eller med andra åtaganden på grund av sitt spelande
  • Man får humörsvängningar om man inte kan spela
  • Man ljuger om sitt spelande för sina närstående, vilket oftast är ett tecken på att man själv är medveten om sitt spelmissbruk
  • Man väljer hellre att spela än att umgås med vänner eller sin familj
  • Man har fått problem med sin ekonomi och har det svårt att få det att gå ihop varje månad
  • Man planerar och tänker på hur man ska spela för att vinna under stora delar av dygnet

Att ta sig ur ett spelmissbruk

Ett spelmissbruk är ingen sjukdom utan brukar vanligast jämföras med ett tvångsmässigt förfarande som kleptomani och pyromani, vilket oftast är handlingar som man vet är fel men ändå inte kan låta bli att genomföra. Det finns möjlighet att få viss hjälp att ta sig ur ett spelmissbruk genom stödgrupper eller genom kognitiv behandling. För att helt bli kvitt sitt spelmissbruk så finns det bara en metod som hjälper och det är att sluta att spela och genom stödgrupper, närstående eller olika behandlingar så kan man få det stöd som man behöver för att kunna sluta spela.

Om man ännu inte har fått problem som kan klassas som spelmissbruk men ändå känner att man behöver få bukt med sitt spelande så man inte hamnar där så finns det möjlighet att kunna använda sig av vissa funktioner som olika spelsidor erbjuder där man dels kan begränsa sitt spelande men även begränsa hur mycket pengar man kan spela för. De allra flesta erbjuder även en möjlighet för spelarna att stänga av sig själva från spel en period framåt så man får tid att komma till insikt med sitt spelande.