Hem » Betting skola

Betting skola

Kommersiellt innehåll

Vår Spelskola vänder sig till de som vill börja betta på sport och olika evenemang. Här finner man information om grunderna i betting och vad man bör tänka på när man spelar onlinespel. Betting är egentligen inte speciellt svårt men det krävs kunskap och erfarenhet om man vill bli en vinnare. Till skillnad på casinospel och lotterier så är betting inte ett renodlat slumpspel utan här kan man påverka sina chanser att vinna genom att vara påläst om de spel som man lägger.

Spelskola – så kommer man igång

Det finns ett par viktiga steg att ta för att komma igång med betting online. Att hitta bästa Bettingsidor för nybörjare än en sak, men det gäller även att veta vad man ska göra när man kommer dit. I denna artikel som vi kallas Spelskola utforskar vi vad vi på Bettingsidor.se anser är de viktigaste första stegen att ta för att starta med att betta på odds online.

spelskola nybörjare

Planera sin budget

Precis som med alla andra utgifter som man har varje månad så behöver man även budgetera för sitt spelande så att man inte spelar för mer pengar än man har råd att förlora. Dessutom behöver man ha en bra översikt över sin spelekonomi så man kan se kostnader kontra vinster. Det är alltid svårt och väldigt individuellt att uppskatta hur mycket man ska avsätta för spel som nybörjare. Dels handlar det om att kunna lägga spel som ger en bra vinst när man vinner, dels om att kunna sprida ut sitt kapital så att det omfattar flera spel under en tidsperiod. Men framför allt handlar det om att ha kontroll över sin totala ekonomi så man inte hamnar i ekonomiska svårigheter.

“Steg ett är viktigt och något som inte får ignoreras – sätt en spelbudget och överskrid den inte.”

Självklart kan man inte avsätta mer för spel än de pengar man har över men ett bra startkapital för att komma igång ligger på mellan 1 000 upp till 5 000 kronor för en nybörjare vilket gör det möjligt att kunna lägga flera spel på olika matcher. Om man dessutom väljer ett spelbolag som har en bra välkomstbonus så kan man få någon eller några tusenlappar extra att spela för.

Välja bästa spelbolag för nybörjare

Nästa steg blir att välja ut det spelbolag som man ska börja spela hos och då är det förstås viktigt att man väljer ett spelbolag som kan erbjuda spel på de sporter och evenemang som man har viss kunskap samt intresse kring. Det är som nybörjare tämligen bortkastade pengar att försöka sig på att spela på australiensk rugby om man inte är väl förtrogen med den sporten och de medverkande lagen. Det finns ett flertal svenska spelbolag med ett bra spelutbud och som erbjuder spel på de största ligorna i Europa men även ligor och sporter i Sverige, ofta även lägre divisioner. Dessutom så har ett svenskt spelbolag en svensk spelmiljö, information på svenska och svensk kundtjänst, vilket kan underlätta mycket i början då man är nybörjare på betting.

Man kan hitta information om spelbolag i medier eller på sidor på nätet som recenserar spelbolag och dess spelutbud. Använd gärna vår lista på bästa spelbolag som du hittar här.

Bettingsidor för nybörjare

Det kan vara svårt att veta vart man ska börja när man är nybörjare och letar efter vilken bettingsida man ska spela hos och därför har vi tagit fram en lista med bra bettingsidor för nybörjare. Först och främst så tycker vi att bettingsidor för nybörjare ska vara lättnavigerade och simpla, men det ska också vara ett väletablerat spelbolag som är seriösa, gör allt rätt och har en svensk spellicens. Här är några av våra favorit-bettingsidor för nybörjare:

Topp 10 – Bästa bettingsidor för nybörjare

 1. Unibet – Sveriges populäraste bettingsida för nybörjare.
 2. Bet365 – Världens största bettingsida.
 3. LeoVegas – Bra bettingsida för nybörjare.
 4. NoAccountBet – Bra bettingsida för dig som vill spela utan konto.
 5. Nya Expekt – Rebrand av det klassiska spelbolaget.
 6. Bethard – Höga odds och bra bonusar.
 7. Snabbare – Lätt att hitta sig fram.
 8. Mr Green – Nybörjarvänlig betting.
 9. Speedybet – Spelbolag där det mesta går snabbt,
 10. ComeOn – Brett spelutbud.

Odds bonus hos bettingsidor

I valet av den perfekta bettingsidan för nybörjare är det viktigt att räkna in vilka bonuserbjudanden som varje spelbolag har, så att man får liten extra i kassan att spela för när man gör sin första insättning. Det finns spelbolag som erbjuder 100 procent i välkomstbonus på ett belopp upp till mellan 1 000 och 2 000 kronor. Det betyder att om man sätter in 1 000 kronor hos spelbolaget så får man en bonuspeng på 1 000 kronor och då har man totalt 2 000 kronor att spela för. Man bör docka läsa igenom bonusvillkoren noggrant och helst välja en välkomstbonus som har ett så lågt omsättningskrav som möjligt.

Här kan du läsa mer om bästa betting bonusar just nu.

Betalningsmetoder hos bettingsidor

Att tänka på i samband med en första insättning är att det kan finnas ett flertal betalningsmetoder att välja mellan. Man kan göra insättningar genom exempelvis appen Swish, VISA, MasterCard, direkt banköverföring med Trustly eller någon av e-plånböckerna Skrill eller Neteller. Om man planerar att spela hos flera olika spelbolag kan det vara bra att använda sig av Skrill eller Neteller. Då kan man göra en större insättning dit och sedan portionera ut det kapitalet på flera olika spelbolag.

“Rent allmänt rekommenderar vi dock insättningar med BankID, vilket i dagsläget är Swish och Trustly.”

Förutom snabbhet erbjuder dessa betalningsmetoder mycket säkra transaktioner. I och med att man godkänner varje inbetalning och utbetalning med mobilt BankID så är man dessutom allt som oftast redan verifierad i samband med sin första inloggning och insättning. Det betyder att behandlingstiden tas bort vid utbetalningar och man får tillgång till riktigt snabba uttag. Detta kallas även Betting utan konto, när du istället för att registrera ett klassiskt spelkonto loggar in på under en minut med hjälp av BankID.

Bästa Spelbolag för Nybörjare 2024

  • Sveriges största bettingsida
  • Insättning: BankID, Swish, Trustly
  • Läs mer om Unibet
  Hämta Unibet Bonus

  18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & Villkor gäller

  • Nu kan ALLA spelare få bonusen!
  • Betting utan Konto med BankID, Swish
  • Läs mer om LeoVegas
  Hämta LeoVegas Bonus

  18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & Villkor gäller

  18+ år, spela ansvarsfullt, Bonusen giltig i 60 dagar stodlinjen.seSpelinspektionen.se, spelpaus.se. Läs fullständiga regler och villkor här.
 1. Hämta No Account Bet Bonus

  18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & Villkor gäller

  Regler och Villkor gäller | Bonus giltig i 60 dagar | stodlinjen.se, spelpaus.se.

Att börja betta som nybörjare

När man bettar så väljer man ut en match eller ett evenemang som man vill spela på. Enklast är att spela på sporter som man känner till och som man enkelt kan hitta information om. Ju mer information som man har om de lag som man spelar på desto lättare är det att dra slutsatser över hur man ska lägga sina spel. Information om lag och sporter hittar man i medier eller på nätet där det finns mängder med hemsidor som skriver om bästa odds och om betting, man kan också läsa på i olika betting guider som finns lite överallt.

“Om man väljer att spela på ligafotboll så kan resultatet för varje match som man spelar på endast bli tre.”

Antingen så vinner hemmalaget, bortalaget eller så blir det oavgjort. Det betyder att man har en chans att vinna på tre möjliga utfall. Till sin hjälp att välja rätt spel finns det odds som talar om vad spelbolaget tror att utfallet blir. Om det till exempel är en ligamatch mellan Manchester City och Arsenal så kanske oddset för att hemmalaget blir vinnare är 1,60, bortalaget blir vinnare 2,80 och oddset för att det blir oavgjort är 2,50. Det betyder att Manchester City är favoriter i denna match och normalt sett så bör de vinna matchen. Därefter så är det mer troligt att det bli oavgjort, om Manchester City inte vinner, än att Arsenal vinner. Vill man lägga ett tryggt spel på denna match så bör man välja att spela på Manchester City som vinnare vilket ger 1,60 i odds. Satsar man 100 kronor så får man 160 kronor tillbaka vid vinst, vilket är en nettovinst på 60 kronor.

spelskolan

Faktorer att räkna med innan spel läggs

Självklart finns det faktorer som kan påverka resultatet, som exempelvis att Manchester City har många nyckelspelare skadade, vilket ökar chansen för att Arsenal faktiskt skulle ha en chans att vinna. Det är information som man kan inhämta i medier och på nätet och som kanske kan innebära att man väljer att hellre ta en risk och spela på Arsenal som vinnare, som kanske har en helt frisk trupp, och därmed chansen att kunna få en större vinst. Det finns även många andra faktorer som kan påverka utfallet som exempelvis att det ena laget inte har något att förlora och att matchen är betydelselös, händelser som har inträffat och som kan påverka lagets motivation eller så kan vädret innebära att något av lagen får sämre förutsättningar. Ju mer erfaren man blir som spelare desto mer information kommer man att kunna använda som grund för sina spel.

Att välja rätt insats

Som tidigare nämnts i denna Spelskola så ska man aldrig spela för stora insatser på ett spel utan istället sprida ut sina insatser på flera spel. En tumregel är att inget spel får ha en högre insats än 10 procent av ens spelkassa, vilket gäller spel som anses vara mycket säkra. Ett spel med en normal risk bör ligga på högst 5 procent av spelkassan medan spel med en högre risk inte bör få ha högre insatser än 1-2 procent av spelkassan. Professionella spelare brukar lägga ett högriskspel, ett par spel med normal risk och ett par spel med låg risk. På sätts så sprids riskerna ut och normalt kommer man att gå med vinst, även om man inte får in högriskspelet.

Dokumentera sitt spelande

Alla professionella och även mer erfarna spelare dokumenterar alltid sina spel för att kunna få en överblick över vinster och förluster. Det här är något som vi rekommenderar att även alla nybörjare inom betting gör också. Samtidigt som man får en överblick samlar man samtidigt på sig massor av information som kan användas som statistik över olika perioder och man kan då bättre analysera varför vissa perioder är bättre än andra.

“Dokumentera spelen för att få en överblick över lagda spel och samtliga resultat.”

En enkel dokumentation kan innehålla datum, match som man spelat på, hur man har spelat, odds för sitt spel, insats, eventuell vinst och slutligen vad resultatet blev. Med tiden kan man utöka informationen att omfatta många fler parametrar så man får ett bra och välgrundat underlag för sitt spelande. Dessutom är det A och O att hålla rätt på sina kostnader och sina insatser så man inte förlorar mer pengar än man har råd att avvara.

Nedan täcker vi ett par av de mest populära sporterna som man kan betta på dagligen:

Fotboll
Tennis
Ishockey
Basket
MMA/Boxning
Esport
Cricket
Motorsport

Spelskola – olika spelvarianter att betta på

När man bettar så kan man spela på många olika varianter och nedan finner man de vanligaste spelvarianterna. Som nybörjare på betting bör man välja de enklaste spelformerna och sedan utöka med andra varianter när man blivit mer varm i kläderna.

fotboll betting odds

1X2

Detta är en vanlig spelform när man spelar på exempelvis en fotbollsmatch. Det innebär att man kan spela på hemmalaget vinner, bortalaget eller oavgjort. Det kan bli tre utfall och bara ett av dessa är vinst. 1 är hemmalag, X är oavgjort och 2 är bortavinst, för att förtydliga. Detta är världens mest populära spelalternativ.

Moneyline

Med detta alternativ så kan man endast spela på vinnare eller förlorare, vilket gör att utfallet bara kan bli två. Skulle det bli oavgjort så får man insatsen tillbaka. Det kallas också ibland för “två-vägs” och är väldigt populärt på sporter som ishockey och boxning bland annat.

Resultat

Om man väljer att spela på resultat så ska man förutse hur en match ska sluta, exempelvis 1-0, 0-1 eller 1-1. Det är alltid resultatet vid full tid som anses vara slutresultatet, även om matchen går vidare till förlängning eller straffar.

Handikapp

Det är en variant av att spela på resultat. Här kan man spela på lagen utifrån olika handikapp som exempelvis att hemmalaget startar med 0-1 och skulle dessa då vinna med 2-1 så blir vinstresultatet 1-1 efter att handikappet räknas bort. Denna typ av spel kan ge betydligt bättre odds än att spela på resultat och är en bra spelvariant när det är stor skillnad på lagen.

Asiatiskt Handikapp

Detta är en populär spelvariant som inte alla spelbolag erbjuder. Asiatiskt handikapp eller Asian handicap som det ofta kallas är en liknande spelvariant till vanligt Handikapp som ovan. Här lägger man till eller tar bort mål, poäng eller liknande på låtsas och på så vis ändras oddset antingen högre eller lägre. Till exempel: Arsenal vinner -2.5, den asiatiska marknaden vinner då om Arsenal vinner med minst 3 mål.

Livebetting

En riktigt populär spelvariant som erbjuds i Sverige är betting under pågående match, även kallat Livebetting. Detta erbjuds av alla bettingsidor i Sverige och innebär i grund och botten att spelare kan vara med och satsa pengar efter att ett sportevent har startat. Detta gör att oddsen ändras konstant och det gäller att vara snabb.

Singlar

Att spela på singlar är det mest populära spelalternativet som erbjuds. Detta behöver inte någon större förklaring utan det innebär bara att det satsat pengar på en enda marknad, inte flera samtidigt för att vinna.

Kombinationsspel

Ett kombinationsspel eller “lången” som svenskar ofta kallar det är en kupong med flera olika matcher. För att ett kombinationsspel skall gå vinnande så krävs det att man till exempel väljer tre olika vinnarspel och sedan går alla tre vinnande, då sitter din kombination.

Över-Under

För detta spel handlar det om att försöka gissa om det kommer bli fler eller färre mål än vanligtvis 2,5 mål för fotboll och 5,5 mål för ishockey. Om man spelar på att det ska bli färre mål än 2,5 så har man vunnit om det görs högst 2 mål i matchen blir det 3 mål eller fler så vinner man om man spelar på över.

Vinnare

Att spela på vinnare är vanligt när man bettar på en sport där flera deltar som exempelvis cykling eller motorsporter. Man kan även spela på en vinnare av en liga eller ett mästerskap. Detta spel erbjuds på 100% av alla sporter och events.

Summering av Spelskola

När du har läst hela denna artikel och gått igenom vår Spelskola hoppas vi att du känner mer självförtroende n tidigare och nu känner dig redo att börja betta online! När du gjort din budget och letar fram det som passar dig bäst bland alla bettingsidor för nybörjare som finns i Sverige är det dags att köra igång. Vi önskar dig spännande underhållning och mycket lycka – men kom ihåg att spela ansvarsfullt.