Betting skola vänder sig till de som vill börja betta på sport och olika evenemang. Här kommer man finna information om grunderna i betting och vad man bör tänka på när man spelar onlinespel. Betting är egentligen inte speciellt svårt men det krävs kunskap och erfarenhet om man vill bli en vinnare. Till skillnad på casinospel och lotterier så är betting inte ett renodlat slumpspel utan här kan man påverka sina chanser att vinna genom att vara påläst om de spel som man lägger. Det är få förunnat att kunna leva på betting då det krävs kunskap, lång erfarenhet och tålamod men många spelare kan få en bra extrainkomst mellan varven som kan göra spelandet lite lönsammare.

Planera sin budget

Precis som med alla andra utgifter som man har varje månad så behöver man även budgetera för sitt spelande så att man inte spelar för mer pengar än man har råd att förlora. Dessutom behöver man ha en bra kontroll över sin spelekonomi så man kan se kostnader kontra vinster. Det är alltid svårt och väldigt individuellt att uppskatta hur mycket man ska avsätta för spel som nybörjare. Dels handlar det om att kunna lägga spel som ger en bra vinst när man vinner, dels om att kunna sprida ut sitt kapital så att det omfattar flera spel under en tidsperiod men framför allt handlar det om att ha kontroll över sin totala ekonomi så man inte hamnar i ekonomiska svårigheter.

Självklart kan man inte avsätta mer för spel än de pengar man har över men ett bra startkapital för att komma igång ligger på mellan 3 000 upp till 5 000 kronor för en nybörjare vilket gör det möjligt att kunna lägga flera spel på olika matcher. Om man dessutom väljer ett spelbolag som har en bra välkomstbonus så kan man få någon eller några 1 000 lappar extra att spela för.

Välja spelbolag

Nästa steg blir att välja ut det spelbolag som man ska börja spela hos och då är det förstås viktigt att man väljer ett spelbolag som kan erbjuda spel på de sporter och evenemang som man har viss kunskap kring. Det är som nybörjare tämligen bortkastade pengar att försöka sig på att spela på australiensk rugby om man inte är väl förtrogen med den sporten och de australienska lagen. Det finns ett flertal svenska spelbolag med ett bra spelutbud och som erbjuder spel på de största ligorna i Europa men även ligor och sporter i Sverige, ofta även lägre divisioner. Dessutom så har ett svenskt spelbolag en svensk spelmiljö, information på svenska och svensk kundtjänst, vilket kan underlätta mycket i början då man är nybörjare.

Man kan hitta information om spelbolag i medier eller på sidor på nätet som recenserar spelbolag och dess spelutbud. Använd gärna vår lista på bästa spelbolag som du hittar här. Här kan man dessutom hitta mer information om betting och om vilka bonuserbjudanden som varje spelbolag har så man får liten extra i kassan att spela för när man gör sin första insättning. Det finns spelbolag som erbjuder 100 procent i välkomstbonus på ett belopp upp till mellan 1 000 och 2 000 kronor. Det betyder att om man sätter in 1 000 kronor hos spelbolaget så får man en bonuspeng på 1 000 kronor och då har man totalt 2 000 kronor att spela för. Man bör docka läsa igenom bonusvillkoren noggrant och helst välja en välkomstbonus som har ett omsättningskrav på högst 6 gånger bonusbeloppet eller 3 gånger det insatta beloppet plus bonusbeloppet.

När man sedan gör sin första insättning till spelbolaget så brukar det finnas ett flertal betalningsmetoder att välja mellan. Man kan göra insättningar genom VISA, MasterCard, banköverföring eller någon av e-plånböckerna Skrill eller Neteller. Om man planerar att spela hos flera olika spelbolag kan det vara bra att använda sig av Skrill eller Neteller. Då kan man göra en större insättning dit och sedan portionera ut det kapitalet på flera olika spelbolag.

Börja betta

När man bettar så väljer man ut en match eller ett evenemang som man vill spela på. Enklast är att spela på sporter som man känner till och som man enkelt kan hitta information om. Desto mer information som man har om de lag som man spelar på desto lättare är det att dra slutsatser över hur man ska lägga sina spel. Information om lag och sporter hittar man i medier eller på nätet där det finns mängder med hemsidor som skriver om betting.

Om man väljer att spela på ligafotboll så kan resultatet för varje match som man spelar på endast bli tre. Antingen så vinner hemmalaget, bortalaget eller så kan det bli oavgjort. Det betyder att man har en chans att vinna på tre möjliga utfall. Till sin hjälp att välja rätt spel så finns det odds som talar om vad spelbolaget tror att utfallet blir. Om det till exempel är en ligamatch mellan Manchester City och Arsenal så kanske oddset för att hemmalaget blir vinnare är 1,60, bortalaget blir vinnare 2,80 och oddset för att det blir oavgjort är 2,50. Det betyder att Manchester City är favoriter i denna match och normalt sett så bör de vinna matchen. Därefter så är det mer troligt att det bli oavgjort, om Manchester City inte vinner, än att Arsenal vinner. Vill man lägga ett tryggt spel på denna match så bör man välja att spela på Manchester City som vinnare vilket ger 1,60 i odds. Satsar man 100 kronor så får man 160 kronor tillbaka, vilket är en vinst på 60 kronor.

Det finns dock saker som kan påverka resultatet som att Manchester City har många nyckelspelare skadade, vilket ökar chansen för att Arsenal faktiskt skulle ha en chans att kunna vinna. Det är information som man kan inhämta i medier och på nätet och som kanske kan innebära att man väljer att hellre ta en risk och spela på Arsenal som vinnare, som kanske har en helt frisk trupp, och därmed chansen att kunna få en större vinst. Det finns även många andra faktorer som också kan påverka utfallet som exempelvis att det ena laget inte har något att förlora och att matchen är betydelselös, händelser som har inträffat och som kan påverka lagets motivation eller så kan vädret innebära att något av lagen får sämre förutsättning. Desto mer erfaren man blir som spelare desto mer information kommer man att kunna använda som grund för sina spel.

Som tidigare nämnts så ska man aldrig göra för stora insatser på ett spel utan istället sprida ut sina insatser på flera spel. En tumregel är att inget spel får ha en högre insats än 10 procent av ens spelkassa, vilket gäller spel som anses vara mycket säkra. Ett spel med en normal risk bör ligga på högst 5 procent av spelkassan medan spel med en högre risk inte bör få ha högre insatser än 1-2 procent av spelkassa. Professionella spelare brukar lägga ett högriskspel, ett par spel med normal risk och ett par spel med låg risk. På sätts så sprids riskerna ut och normalt kommer man att gå med vinst, även om man inte får in högriskspelet.

Dokumentera sitt spelande

Alla professionella och även mer erfarna spelare dokumenterar alltid sina spel för att kunna få en överblick över vinster och förluster. Dessutom samlar man samtidigt på sig massor av information som kan användas som statistik över olika perioder och man kan då bättre analysera varför vissa perioder är bättre än andra. Vanligtvis brukar man ange datum, match som man spelat på, hur man har spelat, odds för sitt spel, insats, eventuell vinst och slutligen vad resultatet blev. Med tiden kan man utöka informationen att omfatta många fler parametrar så man får en bra och välgrundande underlag för sitt spelande. Dessutom är det A och O att hålla rätt på sina kostnader och sina insatser så man inte förlorar mer pengar än man har råd att avvara.

Olika spelvarianter när man bettar

När man bettar så kan man spela på många olika varianter och nedan finner man de vanligaste spelvarianterna. Som nybörjare bör man välja de enklaste spelformerna och sedan utöka med andra varianter när man blivit mer varm i kläderna.

1 X 2

Detta är en vanlig spelform när man spelar på exempelvis en fotbollsmatch. Det innebär att man kan spela på hemmalaget vinner, bortalaget eller oavgjort. Det kan bli tre utfall och bara ett av dessa är vinst.

Moneyline

Med detta alternativ så kan man endast spela på vinnare eller förlorare, vilket gör att utfallet bara kan bli två. Skulle det bli oavgjort så får man insatsen tillbaka.

Resultat

Om man väljer att spela på resultat så ska man förutse hur en match ska sluta, exempelvis 1-0, 0-1 eller 1-1. Det är alltid resultatet vid full tid som anses vara slutresultatet, även om matchen går vidare till förlängning eller straffar.

Handikapp

Det är en variant av att spela på resultat. Här kan man spela på lagen utifrån olika handikapp som exempelvis att hemmalaget startar med 0-1 och skulle dessa då vinna med 2-1 så blir vinstresultatet 1-1 efter att handikappet räknas bort. Denna typ av spel kan ge betydligt bättre odds än att spela på resultat och är en bra spelvariant när det är stor skillnad på lagen.

Över-Under

För detta spel handlar det om att försöka gissa om det kommer bli fler eller färre mål än vanligtvis 2,5 mål för fotboll och 5,5 mål för ishockey. Om man spelar på att det ska bli färre mål än 2,5 så har man vunnit om det görs högst 2 mål i matchen blir det 3 mål eller fler så vinner man om man spelar på över.

Vinnare

Att spela på vinnare är vanligt när man bettar på en sport där flera deltar som exempelvis cykling eller motorsporter. Man kan även spela på en vinnare av en liga eller ett mästerskap.